Wędzony pstrąg w sosie rzeżuchowym
Czas przygotowania: 5-7 minut
Składniki:
Składniki:
- 2 wędzone pstrągi
- szklanka gęstej kwaśniej śmietany,
- pół szklanki gęstego majonezu,
- szklanka kiełków rzeżuchy,
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu,
- sól, biały pieprz,
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki usiekanej rzeżuchy
- 1 cytryna
- 2-3 liście zielonej sałaty
Sposób przygotowania:
Zmiksować śmietanę, majonez, chrzan z rzeżuchą, solą, pieprzem i cukrem na gładki krem, lekko schłodzić. Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Pstrągi obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Na wyłozonym lisćmi sałaty półmisku ułożyć porcje pstrągów, polać sosem, udekorować plasterkami cytryny, posypać rzeżuchą.
Zmiksować śmietanę, majonez, chrzan z rzeżuchą, solą, pieprzem i cukrem na gładki krem, lekko schłodzić. Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Pstrągi obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Na wyłozonym lisćmi sałaty półmisku ułożyć porcje pstrągów, polać sosem, udekorować plasterkami cytryny, posypać rzeżuchą.