Wędzony pstrąg w sosie rzeżuchowym

Czas przygotowania: 5-7 minut

Składniki:
  • 2 wędzone pstrągi
  • szklanka gęstej kwaśniej śmietany,
  • pół szklanki gęstego majonezu,
  • szklanka kiełków rzeżuchy,
  • 1/2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • sól, biały pieprz,
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki usiekanej rzeżuchy
  • 1 cytryna
  • 2-3 liście zielonej sałaty
Sposób przygotowania:
Zmiksować śmietanę, majonez, chrzan z rzeżuchą, solą, pieprzem i cukrem na gładki krem, lekko schłodzić. Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Pstrągi obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Na wyłozonym lisćmi sałaty półmisku ułożyć porcje pstrągów, polać sosem, udekorować plasterkami cytryny, posypać rzeżuchą.