Wędzony pstrąg w sosie rzeżuchowym
Czas przygotowania: 5-7 minut
Składniki:
Składniki:
- 2 wędzone pstrągi
- szklanka gęstej kwaśniej śmietany,
- pół szklanki gęstego majonezu,
- szklanka kiełków rzeżuchy,
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu,
- sól, biały pieprz,
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki usiekanej rzeżuchy
- 1 cytryna
- 2-3 liście zielonej sałaty
Sposób przygotowania:
Zmiksować śmietanę, majonez, chrzan z rzeżuchą, solą, pieprzem i cukrem na gładki krem, lekko schłodzić. Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Pstrągi obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Na wyłozonym lisćmi sałaty półmisku ułożyć porcje pstrągów, polać sosem, udekorować plasterkami cytryny, posypać rzeżuchą.
Zmiksować śmietanę, majonez, chrzan z rzeżuchą, solą, pieprzem i cukrem na gładki krem, lekko schłodzić. Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Pstrągi obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Na wyłozonym lisćmi sałaty półmisku ułożyć porcje pstrągów, polać sosem, udekorować plasterkami cytryny, posypać rzeżuchą.
Pstrąg faszerowany w liściach kapusty
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Składniki:
- 4 duże pstrągi,
- 2 duże cebule,
- 4-6 ząbków czosnku,
- 1/2 łyżexzki zielonej kolendry
- 1/2 szklanki śmietanki,
- 2 jaja,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki byłki tartej,
- 8 liści kapusty,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte liście ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie zminą wodą i osuszyć. Z umytych i osuszonych pstrągów delikatnie zdjąć skórę i natrzeć solą. Mięso, po usunięciu kręgosłupa, drobno posiekać, połączyć z mieloną kolendrą, solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, bułką tartą, śmietanką, wbić jajko i dokładnie wyrobić masę. Tak przygotowanym farszem nadziać skórę, każdą porcję owinąć w liść kapusty, ułożyć w płaskim rondlu, ustawić na garnku gotującą się wodę, przykryć i gotować na parze około 15 minut. Na dużej płaskiej patelni rozgrzać olej. Wyjęte z kapuścianych lisci ryby przełożyć na patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, Ułozyć na ogrzanym półmisku na liściach sałaty, przybrać ćwiartkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki. Pstrągi mozna podawać na zimno i na gorąco.
Umyte liście ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie zminą wodą i osuszyć. Z umytych i osuszonych pstrągów delikatnie zdjąć skórę i natrzeć solą. Mięso, po usunięciu kręgosłupa, drobno posiekać, połączyć z mieloną kolendrą, solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, bułką tartą, śmietanką, wbić jajko i dokładnie wyrobić masę. Tak przygotowanym farszem nadziać skórę, każdą porcję owinąć w liść kapusty, ułożyć w płaskim rondlu, ustawić na garnku gotującą się wodę, przykryć i gotować na parze około 15 minut. Na dużej płaskiej patelni rozgrzać olej. Wyjęte z kapuścianych lisci ryby przełożyć na patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, Ułozyć na ogrzanym półmisku na liściach sałaty, przybrać ćwiartkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki. Pstrągi mozna podawać na zimno i na gorąco.
Pstrąg z rusztu w sosie jogurtowo-ziołowym
Czas przygotowania:0,5 h bez marynowania
Składniki:
W tym czasie przygotować sos: ugotować na twardo jajko, przekroić na pół, wyjąć żółtko i rozgnieść je widelcem. Ciągle mieszając, dodać musztardę i jogurt. Białko drobno posiekać i wymieszać z obraną i posiekaną cebulą oraz posiekanymi ziołami. Posolić, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Sos odstawić w chłodne miejsce.
Folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć na blasze. Ułożyć na niej obok siebie ryby. Piec ok. 10 min, obrócić, posmarować marynatą i piec jeszcze ok. 8 min. Ryby podawać na uprzednio ogrzanych talerzach z sosem jogurtowym i pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- 4 sprawione pstrągi po 30 dag,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek mieszanej zieleniny (pietruszka, bazylia, estragon),
- sok z cytryny,
- 2 łyżki oleju do marynaty,
- sól i pieprz,
- olej do posmarowania folii,
- sos: 1 jajko, 1 łyżeczka musztardy, 300ml jogurtu, 1 mała cebula, 1/2 pęczka mieszanej zieleniny (pietruszka, bazylia, koperek, szczypior),
- sól i biały pieprz,
- jedna łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ryby umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: obrać ząbki czosnku i przecisnąć przez praskę. Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać, wraz z sokiem z cytryny i olejem dodać do czosnku i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ryby posmarować marynatą od strony wewnętrznej i zewnętrznej i odstawić pod przykryciem na 1 godz.W tym czasie przygotować sos: ugotować na twardo jajko, przekroić na pół, wyjąć żółtko i rozgnieść je widelcem. Ciągle mieszając, dodać musztardę i jogurt. Białko drobno posiekać i wymieszać z obraną i posiekaną cebulą oraz posiekanymi ziołami. Posolić, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Sos odstawić w chłodne miejsce.
Folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć na blasze. Ułożyć na niej obok siebie ryby. Piec ok. 10 min, obrócić, posmarować marynatą i piec jeszcze ok. 8 min. Ryby podawać na uprzednio ogrzanych talerzach z sosem jogurtowym i pieczonymi ziemniakami.
Pstrąg w migdałach
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Składniki:
- 4 oczyszczone pstrągi (po 35 dag),
- 5dag obranych migdałów,
- 1/8 l mleka,
- 1/2 łyżeczka soli,
- mąka do panierowania,
- 10 dag masła
Sposób przygotowania:
Pstrągi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Mleko zmieszać z solą i wylać na talerz. Pstrągi moczyć w mleku, a następnie obtaczać w mące. Połowę masła rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim pstrągi z obu stron na złoty kolor (ok. 10min).
Migdały pokroić na płatki. Drugą połowę masła rozgrzać na drugiej patelni i zrumienić midały, obłożyć nimi usmażone pstrągi i gotowe.
Migdały pokroić na płatki. Drugą połowę masła rozgrzać na drugiej patelni i zrumienić midały, obłożyć nimi usmażone pstrągi i gotowe.