Pstrąg faszerowany w liściach kapusty
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Składniki:
- 4 duże pstrągi,
- 2 duże cebule,
- 4-6 ząbków czosnku,
- 1/2 łyżexzki zielonej kolendry
- 1/2 szklanki śmietanki,
- 2 jaja,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki byłki tartej,
- 8 liści kapusty,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte liście ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie zminą wodą i osuszyć. Z umytych i osuszonych pstrągów delikatnie zdjąć skórę i natrzeć solą. Mięso, po usunięciu kręgosłupa, drobno posiekać, połączyć z mieloną kolendrą, solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, bułką tartą, śmietanką, wbić jajko i dokładnie wyrobić masę. Tak przygotowanym farszem nadziać skórę, każdą porcję owinąć w liść kapusty, ułożyć w płaskim rondlu, ustawić na garnku gotującą się wodę, przykryć i gotować na parze około 15 minut. Na dużej płaskiej patelni rozgrzać olej. Wyjęte z kapuścianych lisci ryby przełożyć na patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, Ułozyć na ogrzanym półmisku na liściach sałaty, przybrać ćwiartkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki. Pstrągi mozna podawać na zimno i na gorąco.
Umyte liście ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie zminą wodą i osuszyć. Z umytych i osuszonych pstrągów delikatnie zdjąć skórę i natrzeć solą. Mięso, po usunięciu kręgosłupa, drobno posiekać, połączyć z mieloną kolendrą, solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, bułką tartą, śmietanką, wbić jajko i dokładnie wyrobić masę. Tak przygotowanym farszem nadziać skórę, każdą porcję owinąć w liść kapusty, ułożyć w płaskim rondlu, ustawić na garnku gotującą się wodę, przykryć i gotować na parze około 15 minut. Na dużej płaskiej patelni rozgrzać olej. Wyjęte z kapuścianych lisci ryby przełożyć na patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, Ułozyć na ogrzanym półmisku na liściach sałaty, przybrać ćwiartkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki. Pstrągi mozna podawać na zimno i na gorąco.