Pstrąg z rusztu w sosie jogurtowo-ziołowym

Czas przygotowania:0,5 h bez marynowania

Składniki:

  • 4 sprawione pstrągi po 30 dag,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek mieszanej zieleniny (pietruszka, bazylia, estragon),
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki oleju do marynaty,
  • sól i pieprz,
  • olej do posmarowania folii,
  • sos: 1 jajko, 1 łyżeczka musztardy, 300ml jogurtu, 1 mała cebula, 1/2 pęczka mieszanej zieleniny (pietruszka, bazylia, koperek, szczypior),
  • sól i biały pieprz,
  • jedna łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ryby umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: obrać ząbki czosnku i przecisnąć przez praskę. Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać, wraz z sokiem z cytryny i olejem dodać do czosnku i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ryby posmarować marynatą od strony wewnętrznej i zewnętrznej i odstawić pod przykryciem na 1 godz.
W tym czasie przygotować sos: ugotować na twardo jajko, przekroić na pół, wyjąć żółtko i rozgnieść je widelcem. Ciągle mieszając, dodać musztardę i jogurt. Białko drobno posiekać i wymieszać z obraną i posiekaną cebulą oraz posiekanymi ziołami. Posolić, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Sos odstawić w chłodne miejsce.
Folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć na blasze. Ułożyć na niej obok siebie ryby. Piec ok. 10 min, obrócić, posmarować marynatą i piec jeszcze ok. 8 min. Ryby podawać na uprzednio ogrzanych talerzach z sosem jogurtowym i pieczonymi ziemniakami.